Kipu ongelmakäytöksen taustalla? Onko eläinlääkärikäynti tarpeen ja luotettava?

Toisin, mitä usein väitetään niin kipu ei ole syynä ongelmakäytökseen. Sanoisin, että 98% tapauksissa se ei selitä käytöstä. Se voi pahentaa käytösongelmaa, kun koira ärsyyntyy kivusta.

Usein tarinan lukiessa jo tiedän, ettei kipu selitä käytöstä. Se voi olla syy joskus esim. aggressiivisuuteen, mutta se ei saa olla oikeutus siihen. Oma koirani ollessaan kipeä pikemminkin tulee ”pyytämään apua”, eikä sulje minua ”ulkopuolelle”:

ELÄINLÄÄKÄRITUTKIMUS: Pintapuolisesti kivun voi paikallistaa itsekin. Joskus siinä auttaa eläinlääkäri, mutta jos ongelma on hyvin selkeä, joka löytyy eläinlääkärissä tunnustelemalla niin näette sen usein itsekin. Pienet venähdykset paranee aikanaan itsekin levossa. ELL käynti on tarpeeton kivun kartoittamiseksi, jos sitä ei tehdä kattavasti. Vaaditaan usein röntgenkuvaus laajamittaisesti, että näkyvimmät huomataan. Kaikkea ei röntgen näytä, joten magneettikuvaus olisi paikallaan. Sekään ei ole aukoton. Valitettavasti itsellä useista MRI kuvauksista kokemusta. Suomessa nuo maksaa lähtökohtaisesti PK-seudulla 1000-2000€. Itse magneettikuvautin koirani Viikissä (1100€) ja sieltä löytyi lannenikama L1-L2 välistä pieni välilevytyrä. Kuvattiin uudelleen 5/2022 Espoon Evidensiassa neurologi Muhlen toimesta ja ihan paras neurologi tähän mennessä. Pään MRI samalta koiralta Vantaan Aistissa 6/2022. Kuvaajana neurologi Sigitas, jolla koirankäsittely hallinnassa.

Röntgen näyttää spondyloosit löytyy yms. Mikä on niiden merkitys kivussa? Kukaan ei osaa vastata, koska koirat ei puhu. Ongelmakohtia pitää tarkastella yksitellen, katsoen mikä vaikuttaa ja minkä verran. Röntgenkuvaus on se ensisijainen pintapuoliseen tutkimukseen yhdistettynä.

Ultraus antaa tietoa mm.kasvaimista ja yhtä omaa koiraa ultrautan ”turvallisuussyistä” 2x vuodessa ainakin muiden hoitotoimenpiteiden yhteydessä.

VOIKO ELÄINLÄÄKÄRIEN ARVIOIHIN LUOTTAA? Riippuu eläinlääkäristä ja laitteiden tasosta sekä tutkimuksien laajuudesta.

Esimerkkinä kerron tuoreen jutun itseni kohdalta 28.10.2021, joka johtaa ”jatkotoimiin” ja menee riita-asiana käräjille ja ruokavirastoon tehtävällä tutkintapyynnöllä, että onko eläinlääkäri toiminut oikein. Vein koirani sydänultraan Espoon Livetiin, jossa eläinlääkäri Taru Kangasniemi näkee sydämessä 2,5cm ja 2,5cm kasvaimen, jota ei onneksi kuitenkaan ollut. Yliopistollisessa eläinsairaalassa 2 eläinlääketieteen tohtoria ei kasvainta nähnyt, koska sitä ei ollut olemassakaan. ELL Taru Kangasniemi virallinen sydänultraaja sanoi, että olen pahoillani, mutta koira kuolee viikon sisällä vaikka sydänpussi tyhjennettäisiin. ELL Taru Kangasniemi kysyi, että voisitko ajatella hyvästeleväsi koiran ja toisit sen 1-2pv päästä lopetettavaksi. Eutanasiaa ajettiin vahvasti, vain oman ammattitaidottomuuden perusteella. Paistoi myös selvästi läpi oma ideologia, että vanhempi sairastunut koira pitää lopettaa ”heti”. Jäin ilman nesteenpoistajaa, joka olisi ollut tarpeen. Neste tulee takaisin, hän sanoi. Eipä ole tullut! Sen sain sitten 2pv päästä muualta ja sydänpussi tyhjennettiin onnistuneesti 6pv myöhemmin. Neste ei ole palautunut edes sydänpussiin, eikä muualle kehoon 27.9.2022 viimeksi ultrattu. Koira voi hyvin, ja vain oma ”koiranlukutaito” ja tapa kyseenalaistaa eläinlääkärit pelasti koirani täysin turhalta eutanasialta. Herää aiheellinen kysymys, että kuinka paljon koiria lopetetaan turhaan, kun itse ”nähdään näkyjä”. Luultavasti kymmeniä ko.paikassa.. Ihmisten koirien vuoksi vien tämän asian eteenpäin. En voi kellekään suositella Espoon Livet eläinlääkäriasemaa, koska tämä kokemus ja omat asiakkaat haukkunut kyseisen aseman. Myös toisella omistajalla oli täysin haista P asenne. Täysin edesvastuutonta, kun ei Riina Larmela ottanut mitään vastuuta. Hänen mielestä tälläinen toiminta on heillä ihan okei.

Kardiologi asioissa suosittelen ottamaan yhteyttä yliopistolliseen eläinsairaalaan. Itse olen saanut 10+ arvoista palvelua. Suosittelen välttämään Taru Kangasniemen ultrauksia. Epämääräistä touhua kaikin puolin.

Jos teille tarjotaan eutanasiaa, kyseenalaistakaa se esim. juuri tälläisten turhien ”harhanäkyjen” vuoksi. Jos asutte PK-seudulla niin viekää koira YESiin Viikkiin, koska siellä laitteet ja ammattitaito on parempaa. Livetissä sitä taitoa ei ole. Hinnatkaan ei ole saman luokan rosvousta. Virheitä sattuu aina, mutta huolestuttavaa on, että taso on sitä luokkaa, ettei kokki erottaisi makaronilaatikkoa puurosta.

Hyvät omistajat, älkää siis luulko, että eläinlääkäreihin voi luottaa. Olen 6-vuotta kyseenalaistanut eläinlääkereitä ja ikävästi olen aina ollut oikeassa. Valitettavasti, olisin ollut mielelläni väärässä, koska olen menettänyt koirani, toinen sai elinaikaa 1-6kk histiosyyttisen sarkooman vuoksi, koira eli 23kk. Nyt oli tämä tapaus Espoon Livetissä. Työn puolesta kuulen tarinoita eläinlääkäreistä ja asemista. Vastahakoisesti menin tuonne, mutta tarvitsin akuutisti sydänultraa ja aika olisi ollut Viikkin 5pv päästä.

Capina 14.11.2021. 2,5vk väärän sydänkasvain diagnoosin jälkeen. Omistajan painajaisia koirien sairastumiset ja väärät diagnoosit. Pyrin itse tarjoamaan koiralleni mahdollisimman hyvää ja ennakoivaa hoitoa. Se pidentää elinaikaa, koiran elämänlaatua ja usein tulee halvemmaksikin.
VUOSI KULUNUT JA KOIRA ELOSSA!!