Ongelmana remmirähjäys

Noin 80% koulutukseen hakeutuvilla ongelmana on remmirähjäys.

95% koirista on läpihuutojuttuja, joihin voi vaikuttaa jo näkyvästi muutamassa tunnissa.

Etsin jokaiselle omistajalle parhaat hallintakeinot koiran käsittelyyn, jotka olisi mahdollisimman helppoja toteuttaa.

Omistajan itsevarmuutta kasvatan näyttämällä omistajalle, kuinka koira alkaa kulkemaan hiljaa ohituksissa tai ainakin näkyvästi paremmin. Omistajat usein sanovat, ”halusin nähdä sen olevan edes mahdollista”. Tässä on syy miksi itse ohjaan koiraa omistajavalmennuksen ohessa. Haluan palauttaa omistajan uskon onnistumisen mahdollisuuteen kannustaen omistajaa yrittämään tosissaan.

Pitää tehdä oikeat asiat, oikeeseen aikaan ja oikeassa määrin.
Oikein tehty asia ei aina yksinään riitä, vaan hyvän hallintakeinon rinnalle voidaan tuoda toinen/toisia toimivia keinoja. Tällä tavoin varmistetaan paras mahdollinen lopputulos mahdollisimman nopeasti. Keinot valitsen aina tapauskohtaisesti, en toimi kaavamaisesti, kuten valtaosa kouluttajista. Kaavaimaisuuden takia kouluttajat usein floppaa.

Itse käytän kaikkea sekaisin eli positiivista vahvistamista, laumajohtaja käytöstä, tottelevaisuuskoulutus-ja hallintakeinoja mm.erilaisia moderneja menetelmiä, ääniehdollistamista yms. Kokoamalla monipuolisen yhdistelmän onnistuu parhaiten.

Selvitän syyn käytökseen ja mistä se on saanut alkunsa, näin saan paremman kokonaiskuvan ongelman laadusta. Johtuuko käytös osittain perintötekijöistä, sattuneesta konfliktista, turhaumasta vai jostain muusta syystä tai onko kyseessä monen asian summa.

Viettivire on valmiustila koiran pään sisällä. Joillakin remmirähjillä se valmiustila aktivoituu jopa jo silloin, kun astutaan ovesta ulos. Esimerkiksi pelko aiheuttaa koiralla puolustusvietin kohoamisen. Remmirähjäyksessä viettiärsykkeenä on ulkopuolinen tekijä, esimerkiksi koirat ja ihmiset. Vastaantuleva koira tai jokin sen tekemä asia toimii viettiärsykkeenä. Yhdessä viettivire ja -ärsyke saa aikaan viettikäyttäytymisen. Epävarmalla koiralla se ilmenee rähjäämisenä joka johtaisi todennäköisesti kohteen kimppuun hyökkäämiseen. Hyökkäyksellä koira tavoittelee uhan poistoa.

Kerron mitä asioita jatkossa vältetään ja miksi. Keskityn korjailemaan omistajien virheliikkeitä. Ovat joko tehottomia keinoja tai koiran tunnetilaa nostattavia. Tarkoitus olisi kuljettaa koiraa ilmeettömästi kuin olisi sunnuntaikävelyllä. Menon tulee olla rentoa, eikä koiralle signaaleja antavaa, ”hei, herätys, tilanne päällä”.

Koulutuksissani vältän seuraavia asioita, koska ne on kuolleena syntyneitä ideoita.

Räminäpurkit tehoaa vain pehmeisiin koiriin. Apu voi olla vain väliaikainen ja kyseessä on tarpeeton pelkoehdollistaminen. Arkaa koiraa ei tule ikinä turhaan säikytellä jatkuvalla syötöllä. Voi häiritä tai pelottaa vastaantulijoidenkin koiria. Tölkit kuuluu pullonpalautukseen, ei koirien pommittamiseen.

Kuristuspannat aiheuttaa usein kaularangan muutoksia, syö turkkia ja monesti ärsytää koiraa lisää. Pyöreälenkkisä kuristuspantoja tulee aina välttää, vaikka joku kouluttaja niitä suositteleekin.

Naksutinta en juurikaan käytä. Se sopii temppujen opettamiseen, aroille koirille ja kodinvaihtajakoirille, ei vaikeille ongelmakoirille. Usein naksutinta käytetään aivan väärään aikaan, väärissä määrin ja vääränlaisille koirille.

Saksassa on tehty tutkimus:

  • Tutkimuksessa oli mukana 100 koiraa, joista 50 käytti ketjupantaa ja 50 piikkipantaa.
  • Koiria tutkittiin koko niiden elämän ajan. Koirien kuoltua niille tehtiin ruumiinavaus.
  • 50 ketjupantaa käyttäneestä koirasta 48:lla oli vaurioita niskan, henkitorven tai selän alueella. Kahden koiran vauriot olivat geneettisiä. 46 johtui vammautumisesta.
  • 50 piikkipantaa käyttäneestä koirasta 2:lla oli vaurioita niskan alueella. Toinen vaurioista oli geneettistä alkuperää, toinen vammautumisesta johtuva.

Namitusta en paljoa käytä. Usein nami annetaan koiran lopettaessa haukkumisen, mutta tunnetila on edelleen koholla jolloin vahvistetaan väärää tunnetilaa palkkaamalla koiraa.

Selätyksiä ei tulla ikinä käyttämään. Omistajan ei tule tehdä itsestään koiralle painikaveria, vajoamalla koiran tasolle. Omistajan on oltava aina selkeästi koiran yläpuolella korostamatta turhaan johtajan asemaansa.

Pysähtelyt ja poiskääntymiset väärin tehtyinä jätetään väliin. Kerron miten käännökset ja pysähtelyt tulee tehdä, jos niitä on tarpeen tehdä.

Osa kouluttajista on valitettavasti sitä mieltä, ettei ole johtamisongelma, jos koira räyhää pelkotilan vuoksi. Kyllä tuo on johtamisongelma, koska luotettavan henkilön seurassa ei tarvitse räyhätä pelon vuoksi, eikä puolustaa omistajaa. Ohitustilanteissa voi tehdä useita virheitä ja autan omistajia karsimaan niitä pois.

102