Mitä on auktoriteetti?

Mitä on OIKEA auktoriteetti? 

Puhdas auktoriteetti ei hallitse huutamalla, ei selättämällä, ei millään tapaa fyysisesti, eikä käskyjen toistolla. Vaan henkisellä voimalla ja rajattomalla itsevarmuudellaan. Todellisen johtajan ei tarvitse tuoda itseään koko ajan esiin, koska oikea johtaja tietää olevansa muiden yläpuolella. Tämä toimii sekä koirien kesken, että ihmisen ja koiran välillä. Kunnioitus aina ansaitaan, sitä ei voi vain väkisin ottaa. Hallinnan voi ottaa väkisinkin koiralta pois ja se on hyvinkin yksinkertaista. Se näkyy varmasti, jollain tapaa käytöksessä negatiivisesti heti tai myöhemmin. Omistajat huomaa usein tulleensa umpikujaan, koska ei ottanut kaikkea huomioon aikanaan.

Puhdas auktoriteetti ei koiraa pilaa, oikea auktoriteetti ei ole fyysistä voimaa ja ainaisia pakotteita. Se on sitä henkistä voimaa, jota joko on ihmisen persoonassa tai sitä ei ole. Auktoriteettia voi toki hiljalleen saada lisää olemukseensa onnistumisten ja harjoittelun avulla. Omissa koulutuksissani yritän opastaa omistajia, miten lisätä oikein auktoriteettia koiran silmissä. 

Kunnioitusta ei saada myöskään nameilla. Mukautuva ”seuraaja” tyyppinen koira antaa helpolla omistajalleen johtajan paikan. Jos koirasta taas on ainesta johtajaksi ja omistaja on lähinnä ”seuraaja” tyyppiä, silloin tulee ongelmia. Koira alkaa ottaan yliotetta omistajaan, hiljalleen vahvistuu joka voittonsa jälkeen. Tämä johtaa koiran ongelmakäytökseen, eikä ongelmia voi korjata ilman auktoriteettia ja toimivia apukeinoja. Apukeinoilla omistaja alkaa ottamaan koiraa hallintaan ja ongelmat poistuu. 

Koiran psyykkinen kehitys tarvitsee aikaa, samaan aikaan se luo omaa näkökulmaansa maailmaan ja erinäisiin tapahtumiin. Se oppii kokemuksien kautta ja voi alkaa elää väärässä käytösmallissa, ellei omistaja osaa ohjata koiraa oikeeseen toimintamalliin. Auktoriteetti nousee tilanteiden herraksi ja ottaa ”tilan” haltuunsa.

Avainsanat on oikeudenmukaisuus ja mustavalkoinen elämä. Se, jolla on auktoriteettia, on oikea johtaja, johon koira todella luottaa. Remmirähjäys eri ärsykkeille on aina johtajuusongelma. Turvallisen johtajan rinnalla ei tarvitse puolustaa itseään, eikä omistajaansa tai molempia, eikä innostuessaankaan jyrää omistajan yli, vaan kunnioittaa omistajan käskyä. Omistaja hallitsee tilanteen omalla olemuksellaan, antaen koiralle rauhottavia signaaleja. Vaihtoehtoisesti hoitaa tilanteet ilmeettömästi, viestimättä koiralle yhtikäs mitään, ellei se ole välttämätöntä.

Korostan remmiräyhän olevan johtamisongelma. Ellei näin olisi, miten minä voisin saada hetkessä 98/100 koiraa kulkemaan kuta kuinkin hiljaa hihnassa tai näkyvästi paremmin? Ainahan koirat voi vähän olla vieraskoreita, mutta pahimmat tapaukset ei piittaa vieraskoreudesta.

Suomessa tuskin löytyy kuin kourallinen ihmisiä, ketkä on omistanut yli 200 ongelmakoiraa/kodinvaihtajaa. Iso osa tuosta määrästä oli matkalla piikille. Pidän itseäni joillekin aika lailla viimeisenä mahdollisuutena selvitä ilman lopetuspiikkiä. Siksi otan ”toivottomia” tapauksia omaksi aina välillä. Olen erikoistunut moniongelmaisiin ja vaarallisiin koiriin. Ilman auktoriteettia on vaikea hallita aggressiivisia koiria, jos koira reagoi erilaisiin ärsykkeisiin.